Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Κινηματογραφικές Βραδιές


Η Νεολαία και ο Σύγχρονος Κόσμος
μέσα από τον Κινηματογράφο, τη Λογοτεχνία και τη Μουσική

Συναντήσεις/Σεμινάρια με συντονιστή τον συγγραφέα Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη. Κάθε Παρασκευή, 18:00-21:00, στο Αίθριο της Βιβλιοθήκης.

Σκοπός είναι, μέσα από την τέρψη της Τέχνης, η κατανόηση των εντάσεων της νεολαίας και η συζήτηση σχετικά με τις νεολαϊστικες ταυτότητες, την αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσα από τις πράξεις, και τις σκέψεις που προκαλούν οι πράξεις.

Συνήθως, και λανθασμένα, τα ζητήματα αυτά παρουσιάζονται μονομερώς, υπό το πρίσμα και με τις μεθόδους της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, ή της παιδαγωγικής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τόσο διεισδυτική ματιά της Τέχνης. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η μουσική, και κυρίως ο κινηματογράφος (συγκερασμός όλων των τεχνών, άλλωστε) πάντα είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, να πουν κάτι κρίσιμο και σημαντικό σχετικά με τις εντάσεις της νεολαίας.

Θα προβάλουμε, λοιπόν, ταινίες που καταπιάνονται με τις διαθέσεις, ακόμα και με τις εκρήξεις της νεολαίας. Ταινίες που μπορούν να συνεπάρουν τόσο τον  έφηβο όσο και τον μεσήλικα. Ταινίες που σημείωσαν τομές στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Παραλλήλως, θα παρουσιάζουμε βιβλία στα οποία βασίστηκαν οι ταινίες αυτές, ή βιβλία που ασχολούνται με ζητήματα παρεμφερή με αυτά που θίγονται στις ταινίες. Επίσης, προς τέρψιν μικρών και μεγάλων, θα έχουμε και μουσικές βραδιές, με τραγούδια που έχουν σχέση με την εκάστοτε ταινία ή το εκάστοτε βιβλίο.

Έτσι, οι συμμετέχοντες/διδασκόμενοι, όλων των ηλικιών, θα έχουν τη δυνατότητα μιας τριπλής ενασχόλησης με το ίδιο θέμα (μέσα από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, και τη μουσική), ενώ συζητώντας με τον συντονιστή/διδάσκοντα, και, φυσικά, μεταξύ τους, θα αφομοιώσουν ωραιότατα και για πάντα τα θέματα με τα οποία θα αναμετρηθούμε.

Τέλος, ο συντονιστής/διδάσκων έχει φροντίσει να προβληθούν ταινίες τόσο από διαφορετικές χώρες/γλώσσες –ώστε να εξοικειωνόμαστε έστω ηχητικά με άλλες κουλτούρες– όσο και ποικίλων ειδών (δράμα, κωμωδία, περιπέτεια, κτλ), ώστε να μην σημειωθεί ούτε καν ίχνος πλήξης. Επίσης, ο συντονιστής/διδάσκων θα καλεί εκτάκτως, και σαν  έκπληξη κάθε φορά, σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συζητήσουν μαζί του και με τους συμμετάσχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου